Domowa wersja znanego firmowego deserku ryżowego, który można kupić w sklepie :)
15 min
Składniki:
150 g ryżu
1,5 tabliczki czekolady mlecznej, lub 1 tabliczka gorzkiej :)
1 łyżka masła
600 ml mleka
2 łyżki śmietany
dekoracje wszelakie - u mnie prym wiodły wiórki kokosowe w jednym przypadku, zaś przypadek numer dwa wolał płatki migdałów
Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy, po czym wrzucamy do niego opłukany ryż. Gotujemy na niewielkim ogniu około 25 minut, bez pokrywki. Ryż ma być mięciutki. Po upływie tego czasu dodajemy do ryżu czekoladę i masło. Jeśli wg. Was jest za mało słodkie- dosłodźcie. Ja nie użyłam cukru.
Ściągamy z ognia garnek, dodajemy śmietanę, mieszamy. Przekładamy do szklaneczek, pucharków miseczek...do czego tam chcecie. Koniecznie danie udekorujcie, zwłaszcza jeśli przygotowaliście je z myślą o dzieciach. U mnie wystarczyły wiórki kokosowe i płatki migdałów. No i melisa. Ale nie powiedziałam w tej kwestii jeszcze ostatniego zdania :D
Komentarze