1.Czas przygotowania deseru podany jest bez czasu studzenia ryżu i chłodzenia.
2.Ryż zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do rozgotowania. Dodajemy 3/4 puszki mleczka kokosowego i 2 łyżki miodu (ewentualnie więcej lub mniej, w zależności od upodobania). Podgrzewamy na małym ogniu i odparowujemy płyn tak by ryż był gęsty i kleisty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Truskawki mieszamy z resztą mleczka i miodu (znów do smaku) i miksujemy na mus.
4.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, chwilę smażymy i dodajemy migdały. Prażymy krótko do lekkiego zrumienienia migdałów i zostawiamy do ostygnięcia.
5.Na talerzyku lub w salaterkach układamy ryż i mus truskawkowy. Całość posypujemy jagodami i dekorujemy suszonymi listkami mięty rozkruszonymi w rękach. Schładzamy.
Komentarze