Ryż na słodko

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

na mleczku kokosowym, z miodem, musem truskawkowym, jagodami i prażonymi na słodko migdałami.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - mleczko kokosowe: 1 puszka
    - truskawki: 1 szklanka
    - jagody: 0.5 szklanki
    - migdały płatki: 0.5 szklanki
    - miód: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - mięta suszona (do dekoracji): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Ryż na słodko

Ryż na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas przygotowania deseru podany jest bez czasu studzenia ryżu i chłodzenia.
  • 2. Ryż zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do rozgotowania. Dodajemy 3/4 puszki mleczka kokosowego i 2 łyżki miodu (ewentualnie więcej lub mniej, w zależności od upodobania). Podgrzewamy na małym ogniu i odparowujemy płyn tak by ryż był gęsty i kleisty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Truskawki mieszamy z resztą mleczka i miodu (znów do smaku) i miksujemy na mus.
  • 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, chwilę smażymy i dodajemy migdały. Prażymy krótko do lekkiego zrumienienia migdałów i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Na talerzyku lub w salaterkach układamy ryż i mus truskawkowy. Całość posypujemy jagodami i dekorujemy suszonymi listkami mięty rozkruszonymi w rękach. Schładzamy.
  • 6. Deser zdecydowanie lepiej smakuje schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ryż Mleko kokosowe Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować