Ryż na mleku po francusku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo delikatny, o mocnym waniliowym aromacie, idealnie współgra z soczystymi owocowymi konfiturami. Najlepszy ryż na mleku jaki miałam okazję dotąd przygotować.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 gram ryżu białego
    150 gram cukru kryształu
    2 żółtka
    1 łyżka masła
    750 ml mleka 3,2%
    1 laska wanilii bądź 1 cukier wanilinowy
    woda
    szczypta soli

Ryż na mleku po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przepłukać pod strumieniem wody 3 razy.
    Wrzucić do rondla i zalać na równo wodą i gotować aż ryż wchłonie całą wodę.
    Następnie dodać mleko oraz miąższ z laski wanilii bądź cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia mleka, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić ryżu, ma mieć lekko kleikowatą konsystencję.
    Pod koniec dodać cukier, energicznie mieszając. Ja dodałam tylko 2 duże płaskie łyżki.
    Zdjąć ryż z ognia, dodać 2 żółtka oraz masło, wymieszać,
    Podawać z owocami bądź konfiturami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy