Bardzo delikatny, o mocnym waniliowym aromacie, idealnie współgra z soczystymi owocowymi konfiturami. Najlepszy ryż na mleku jaki miałam okazję dotąd przygotować.
Ryż na mleku po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż przepłukać pod strumieniem wody 3 razy.
Wrzucić do rondla i zalać na równo wodą i gotować aż ryż wchłonie całą wodę.
Następnie dodać mleko oraz miąższ z laski wanilii bądź cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia mleka, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić ryżu, ma mieć lekko kleikowatą konsystencję.
Pod koniec dodać cukier, energicznie mieszając. Ja dodałam tylko 2 duże płaskie łyżki.
Zdjąć ryż z ognia, dodać 2 żółtka oraz masło, wymieszać,
Podawać z owocami bądź konfiturami.
Komentarze