Bardzo lubię tą potrawę bo jest prosta, szybka i zdrowa. W kuchni cenię sobie potrawy lekkie. A ta do tych należy. I nie chodzi też żeby stać przy garach pól dnia :-)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
½ ananasa świeżego
1 papryczka chili czerwona
1 plaster imbiru świeżego
2 ząbki czosnku
1 szklanka groszku mrożonego
½ papryki czerwonej
Szczypta curry
6 pomidorków koktajlowych
1 oliwka czarna
1 gałązka pietruszki
1 łyżka orzeszków solonych
Sól
Pieprz
2 łyżki Olej smakowy z bazylią i pomidorami suszonymi
½ łyżeczki Bazyli suszonej
Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami krewetki z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do potrawy tej wykorzystałam ryż do sushi.
2.Gotuje się go tylko 10 minut i jest on moim ulubionym. Do garnka wlewam 2 szklanki wody , wsypuję ryż, dodaję sól, curry i gotuję 10 minut. W tym czasie jak gotuję się ryż marynuję krewetki. Do miseczki wlewam 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami i bazylią, wsypuję sól, bazylię suszoną dodatkowo, dodaję papryczkę chili ½ pokrojoną drobno i sprasowany ząbek czosnku oraz pokrojony imbir. Krewetki marynują się 30 minut i obieram ananasa. Potrzebuję polówkę. Obieram go, wydrążam środek i kroję na plastry. Obranie ananasa zajmuje mi 3 minuty. Na patelni grillowej Smażę krewetki jedną minutę, i plastry ananasa 3 minuty. Na drugą patelnię wsypuję groszek na odrobinie oleju duszę go, dolewam 3 łyżki wody. Dodaję sprasowany ząbek czosnku i pokrojoną paprykę czerwoną. Groszek duszę z 3 minuty. Na końcu dodaję ryż. Całość mieszam doprawiam pieprzem
Komentarze