Rybne klopsiki w sezamie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dzieciaki pokochają te rybne klopsiki

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    400 gramów filetów z białej ryby ( u mnie dorsz)
    3 garście posiekanej pietruszki
    2 garście posiekanego szczypiorku
    1 jajko
    Łyżka otrębów pszennych
    2 ząbki czosnku
    Łyżeczka słodkiej papryki
    Sól
    Świeżo mielony pieprz
    3 łyżki sezamu
    Oliwa do smażenia-łyżka

Rybne klopsiki w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję rybę na parze, gdy jest już miękka,rozgniatam ją przy pomocy widelca lub mielę.
    Wyciskam czosnek, dodaję do ryby razem z zieleniną. Do masy dodaję jajko, otręby i przyprawy. Dokładnie mieszam całość. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej otrębów.
    Na talerzyk wysypuję sezam. Formuję kuleczki z rybnej masy, lekko spłaszczam, obtaczam w sezamie.
    Rozgrzewam oliwę, smażę klopsiki przez około 2 minuty z każdej strony. Podaję z kartoflami z wody i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy