Rybne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne (jeśli używamy
mrożonych, to najpierw je rozmrażamy)
dokładnie myjemy
pod bieżącą wodą, osuszamy
papierowym ręcznikiem kuchennym
i mielimy w maszynce
do mięsa. Do masy rybnej
wbijamy jajko. Czerstwe bułki
namaczamy w wodzie lub mleku,
a następnie mocno odciskamy
i dodajemy do masy
rybnej. Cebulę kroimy w drobniutką
kostkę, również dodajemy
do masy rybnej. Dokładnie
mieszamy, doprawiamy solą
i pieprzem do smaku.
2.Z otrzymanej masy formujemy
owalne kotlety, obtaczamy
je w tartej bułce.
3.Na patelni rozgrzewamy niewielką
ilość oleju. Wkładamy
kotleciki i smażymy, aż się zrumienią
z obu stron. Podajemy
z ziemniakami lub frytkami
i dowolną surówką.
Komentarze