Rybne babeczki

4.5 (164 ocen)

Kruche i pyszne babeczki, idealne na przekąskę.

Składniki:

  • Ciasto:
    100 gram masła
    2 łyżki smalcu
    ½ szklanki maki kukurydzianej
    1 szklanka maki pszennej
    1 żółtko
    ½ łyżeczki soli
    Nadzienie:
    300 gram dowolnej ryby
    2 średnie cebule
    2 pomidory
    ½ puszki kukurydzy
    Sól, pieprz, papryka ostra i słodka, 3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Rybne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy więcej maki. Ciasto zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka i wylepiamy foremki, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok.20-25 min w temp.170 stopni.
    Nadzienie:
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostke cebule, gdy cebulka się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i dusimy ok.15 min. W między czasie sparzamy pomidory i obieramy ze skórki, kroimy w kostke i dodajemy do ryby i cebulki, smażymy ok 15 min aby sok z pomidorów odparował, na końcu dodajemy kukurydze i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. Przestudzony farsz nakładamy na wystudzone babeczki.

Porady

Babeczki pyszne na ciepło i zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować