Rybka po grecku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cudowna :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych filetów z mintaja
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    1/4 selera
    2 cebule
    1 koncentrat pomidorowy ( u mnie Madero z Biedronki )
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    mąka, jajka, bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Rybka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości. Cebulę obrać, pokroic w piórka i również przesmażyc na oleju. Warzywa wymieszać razem z koncentratem pomidorowym.
  • nikolaxxxx 2. Filety rozmrozic, pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna.
  • nikolaxxxx 3. Każdy kawałek rybki panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  • nikolaxxxx 4. W misce układać na przemian rybę i warzywa.
  • nikolaxxxx 5. Przykryć i odstawić do "przegryzienia". Najlepiej na całą noc.

Porady

Do tej potrawy można użyć dowolnej ryby. Warzyw nie doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy