Zrobiłam tę rybkę z potrzeby chwili i posiadanych składników:)
35 min
Składniki:
składniki na 6 porcji /ryb
-6 kostek z ryby (może być mintaj lub łosoś) (odlodzony i lekko odciśnięty z wody)
-ser żółty w plastrach(12szt)
-25 dkg szpinaku rozdrobnionego (odlodzić i odcisnąć z wody na sicie)
-przyprawa do ryb
-2 op.ciasta francuskiego
-roztrzepane żółtko z 3 łyżkami mleka i odrobiną soli (do posmarowania wierzchu)
-Oliwki na oczy
Rybka nadziewana- ciasto francuskie z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 3 pasy szersze i jeden cienki(na ogonki).na każdym pasie układamy na jednej połowie kolejno ser,rybę -posypaną przyprawą do ryb,szpinak,znowu plaster sera .Składamy na pół przykrywając ciastem i zagniatając widelcem boki rybki,formując jej brzuszek,następnie smarując roztrzepanym jajkiem przyklejamy ogon docięty z 4-tego(cienkiego) paska ciasta,podzielonego na 3 ogonki.Kolejno nacinamy skrzela rybki,widelcem nakłuwamy brzuch ryby w kilku miejscach ,z plasterków oliwek robimy oczy.Pieczemy w temp.165*C na niższej półce piekarnika ,ok.20min.-do zrumienienia.
Porady
Zamiast sera żółtego można dać 10dkg sera fety rozdrobnionej ze szpinakiem
Komentarze