Rybka nadziewana- ciasto francuskie z rybą i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zrobiłam tę rybkę z potrzeby chwili i posiadanych składników:)

  • 35 min

Składniki:

  • składniki na 6 porcji /ryb
    -6 kostek z ryby (może być mintaj lub łosoś) (odlodzony i lekko odciśnięty z wody)
    -ser żółty w plastrach(12szt)
    -25 dkg szpinaku rozdrobnionego (odlodzić i odcisnąć z wody na sicie)
    -przyprawa do ryb
    -2 op.ciasta francuskiego
    -roztrzepane żółtko z 3 łyżkami mleka i odrobiną soli (do posmarowania wierzchu)
    -Oliwki na oczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Rybka nadziewana- ciasto francuskie z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 3 pasy szersze i jeden cienki(na ogonki).na każdym pasie układamy na jednej połowie kolejno ser,rybę -posypaną przyprawą do ryb,szpinak,znowu plaster sera .Składamy na pół przykrywając ciastem i zagniatając widelcem boki rybki,formując jej brzuszek,następnie smarując roztrzepanym jajkiem przyklejamy ogon docięty z 4-tego(cienkiego) paska ciasta,podzielonego na 3 ogonki.Kolejno nacinamy skrzela rybki,widelcem nakłuwamy brzuch ryby w kilku miejscach ,z plasterków oliwek robimy oczy.Pieczemy w temp.165*C na niższej półce piekarnika ,ok.20min.-do zrumienienia.

Porady

Zamiast sera żółtego można dać 10dkg sera fety rozdrobnionej ze szpinakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować