Dla mojej rodziny rybka z tego przepisu jest po prostu najlepsza! W rankingu przebija nawet wigilijną rybę po grecku :) Bardzo smakuje dzieciom!
60 min
Składniki:
400g filetów ryby (miruna, dorsz, sola lub inna ulubiona), najlepiej grube kawałki
1 por (zarówno biała jak i zielona część
2 cebule
pół cytryny
jajko
mąka
400g śmietany 18%
świeży koperek
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Ryba zapiekana z porami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem ziołowym. Następnie obtaczam w jajku, mące i obsmażam na rozgrzanej, naoliwionej patelni z każdej strony. Kiedy filety zarumienią się, przekładam do naczynia żaroodpornego.
Przygotowuję sos: na patelni delikatnie podsmażam na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodaję por pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko razem duszę. Kiedy por zmięknie, dodaję śmietanę, posiekany koperek, sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
Rybę polewam sosem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 30min w 180stopniach pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywę, żeby rybka odparowała i przyrumieniła się.
Podaję z kleistym ryżem (2x więcej wody jak w przepisie na opakowaniu) i ogórkiem kiszonym. Ozdabiam natką pietruszki. Smacznego!
Porady
W wersji dietetycznej można pominąć podsmażanie ryby :)
Komentarze