Ta potrawa smakuje wszystkim, nawet tym, którzy wcześniej nie przepadali za rybami.
30 min
Składniki:
Przepis na 2 porcje:
- 2 filety rybne (panga, mintaj, dorsz, lub sola)
- czerwona papryka
- 1 duży por
- po 1 puszce czerwonej i białej fasoli
- sok z cytryny
- olej
- 2 łyżki masła(plus dodatkowo jedna łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
- pęczek koperku
- przyprawa do ryb, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna.
Ryba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filety rozmroź i opłucz. Pokrój każdy filet na dwa kawałki, skrop sokiem z całej cytryny, posyp przyprawą do ryb - z obu stron. Odstaw na 30 minut.
2.2.W międzyczasie przygotuj warzywa: paprykę pokrój w małą kostkę, pory w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną paprykę i smaż około minuty. Dodaj pora i smaż kolejne kilka minut. Dodaj obie fasole, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem do smaku, ewentualnie jeszcze przyprawa uniwersalna.
3.3. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na wierzchu ułóż rybę, obłóż kawałkami masła, posyp posiekanym koperkiem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze