Ryba z ciasta z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna,efektowna przystawka na pewno zagości u mnie na świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    11/4 szklanki mąki
    30 g drożdży
    1/4 szklanki ciepłej wody
    100 g roztopionego masła
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    na nadzienie:
    800g filetów rybnych
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 kajzerka
    150 ml słodkiej śmietanki
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól,
    pieprz biały,
    gałka muszkatołowa
    dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ryba Przystawki Ciasto

Ryba z ciasta z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć drożdże,dodać cukier i rozetrzeć,wlać wodę i rozpuścić wsypać 3 łyżki mąki,wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Po tym czasie dodać resztę mąki i masło,sól i wszystko zagnieść na gładkie ciasto,przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  • 2. Filety pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny,cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle,bułkę kajzerkę na moczyć w śmietance,koperek i natkę pietruszki posiekać.
    Do ryby dodać zeszkloną cebulę,odciśniętą bułkę,koperek i natkę pietruszki,szczyptę gałki muszkatołowej,sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 2 mm.
    Na blaszce z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia,posmarować masłem,rozłożyć jedną część ciasta i przy pomocy nożyka do pizzy wyciąć kształt ryby na środku i na ogonie rozłożyć nadzienie zostawiając 1 cm od boków,następnie przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając po bokach,wystające ciasto przyciąć według pierwszej wyciętej ryby,boki dokładnie zlepić przy pomocy widelca.
  • 4. Z odciętych półokrągłych kawałków ciasta zrobić płetwy doklejając je po bokach,cienkim paseczkiem oddzielić głowę,zrobić usta,oko w rybie wyciąć przy pomocy kieliszka z papieru do zrobić rulonik i wsadzić w wycięty otwór( dzięki niemu będzie się wydobywała para co zapobiegnie popękaniu ryby) wokoło ruloniku także dokleić cienki paseczek ciasta.
    Przy pomocy grubszej rurki wycinać małe kuleczki,układać na rybce w formie łusek,całość posmarować rozbełtanym jajkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec 15 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 45 minut.po upieczeniu rulonik z papieru wyjąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować