Ryba z ciasta z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć drożdże,dodać cukier i rozetrzeć,wlać wodę i rozpuścić wsypać 3 łyżki mąki,wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać resztę mąki i masło,sól i wszystko zagnieść na gładkie ciasto,przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
2.Filety pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny,cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle,bułkę kajzerkę na moczyć w śmietance,koperek i natkę pietruszki posiekać.
Do ryby dodać zeszkloną cebulę,odciśniętą bułkę,koperek i natkę pietruszki,szczyptę gałki muszkatołowej,sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 2 mm.
Na blaszce z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia,posmarować masłem,rozłożyć jedną część ciasta i przy pomocy nożyka do pizzy wyciąć kształt ryby na środku i na ogonie rozłożyć nadzienie zostawiając 1 cm od boków,następnie przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając po bokach,wystające ciasto przyciąć według pierwszej wyciętej ryby,boki dokładnie zlepić przy pomocy widelca.
4.Z odciętych półokrągłych kawałków ciasta zrobić płetwy doklejając je po bokach,cienkim paseczkiem oddzielić głowę,zrobić usta,oko w rybie wyciąć przy pomocy kieliszka z papieru do zrobić rulonik i wsadzić w wycięty otwór( dzięki niemu będzie się wydobywała para co zapobiegnie popękaniu ryby) wokoło ruloniku także dokleić cienki paseczek ciasta.
Przy pomocy grubszej rurki wycinać małe kuleczki,układać na rybce w formie łusek,całość posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec 15 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 45 minut.po upieczeniu rulonik z papieru wyjąć.
Komentarze