Ryba w warzywach i winie

5 (165 ocen)

Pyszne i zdrowe danie. Równie dobrze można przygotować ją jako jedno z dań wigilijnych.

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
    1 marchewka
    1 cebula
    4 filety miruny
    1/3 szkl czerwonego wina (u mnie słodkie)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Wina

Ryba w warzywach i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę skropić sokiem z cytryny , posolić i popieprzyć. W garnku na 2 łyżkach oleju przesmażyć cebulę. Dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i poszatkowaną kapustę. Wlać ok 1/3 szkl wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawić i dusić do miękkości. W połowie czasu duszenia wlać wino. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat i pokrojoną w większe kawałki rybę. Przykryć i dusić jeszcze ok 10 minut do czasu aż ryba będzie miękka.

Porady

Danie dla 2-3 osób. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Ryby Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować