Ryba w warzywach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie ma mało kalorii, wiele witamin i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • ● 6 filetów z pangi
    ● sok z cytryny
    ● 10 dag masła
    ● 2 marchewki
    ● por ● seler
    ● kilka różyczek brokuła
    ● natka pietruszki
    ● 15 dag pieczarek
    ● 2 łyżki oleju
    ● estragon
    ● szkl. gęstej śmietany
    ● łyżka winiaku
    ● sól
    ● przyprawa do ryb
    ● pieprz

Ryba w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na
    5 minut. Oprószamy solą i przyprawą do ryb. Smażymy
    z obu stron na 3/4 masła. Brokuła dzielimy na różyczki,
    resztę warzyw kroimy w paski, a pieczarki w plasterki.
    Dusimy ok. 10 minut na rozgrzanym oleju.
  • 2. Śmietanę mieszamy z winiakiem, dodajemy posiekaną
    natkę, doprawiamy solą
    i pieprzem. Polewamy
    warzywa i pieczarki, mieszamy.
    Przekładamy do
    posmarowanego masłem
    naczynia żaroodpornego.
    Na wierzchu układamy
    filety. Zapiekamy 15 minut
    w 200 °C. Posypujemy
    estragonem. Podajemy
    z ziemniakami lub
    pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy