ryba w pikantnej zalewie

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Często przygotowuję ją na rodzinne uroczystości, zawsze jest zjadana do końca i wszystkim smakuje. Mój mąż bardzo ją lubi. Przepis dostalam od cioci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z mintaja
    3 cebule
    olej
    jajko
    mąka
    sól
    pieprz
    na zalewę:
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub ketchupu
    1/2 szklanki wody
    1/3 szklanki octu
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz kolorowy
    szczypta chili
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Sos pomidorowy

Ryba w pikantnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na oleju. Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i roztrzepanym jajku i usmażyć
    W misce układać warstwami na przemian cebulę i rybę.
  • 2. Ketchup rozpuścić z wodą, zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim, kolorowym pieprzem i chili. Dodać sól i cukier. Zdjąć z ognia, wlać ocet, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimną zalewą zalać ryby. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.

Porady

Ryba najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować