Moja rodzina uwielbia ryby pod każdą postacią, dlatego przygotowujemy je na różne sposoby.
Składniki:
Składniki:
60 dag filetów z ryby np. mintaja lub dorsza
1/2 kg małych pieczarek
3-4 marchewki
por,
sok z cytryny
400 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Ryba w sosie pieczarkowo- marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Rybę należy umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i posolić- odstawić . Pieczarki smażymy na maśle przez 5-6 min., dodajemy pokrojony w krążki por i pokrojoną w kostkę marchewkę . Smażymy do miękkości . Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy i wkładamy rybę. Gotujemy przez 5-7 min. Wywar z warzywami i rybą zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy . Doprawimy solą, pieprzem i resztą soku z cytryny.
Porady
Rada: Rybę przed zagęszczeniem możemy wyjąć z zalewy , a na koniec polać ją już gotowym sosem
Komentarze