Ryba po litewsku

4.51 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę potrawę często robię dla męża i znajomych, gdyż wszystkim bardzo smakuje. Przepis na rybę zdobyłam, będąc na wycieczce na Litwie.

Składniki:

  • ● 1 kg ryby (np. pangi)
    ● 6 ziemniaków
    ● 1/4 szkl. keczupu
    ● 1/4 szkl. majonezu
    ● sól
    ● pieprz
    ● oregano
    ● słodka mielona papryka
    ● 3 jajka
    ● bułka tarta
    ● mąka
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy
    w mundurkach w osolonej
    wodzie. Studzimy, obieramy
    i kroimy w plastry. Rybę oprószamy
    pieprzem i solą, obtaczamy
    w mące, jajku i bułce.
    Smażymy, kroimy w kawałki.
  • 2. Majonez mieszamy z keczupem,
    doprawiamy solą,
    pieprzem, oregano i papryką.
  • 3. Na kawałkach folii aluminiowej
    układamy po 2-3 plasterki
    ziemniaków i porcji ryby.
    Polewamy kilkoma łyżkami
    sosu. Zawijamy i zapiekamy
    20 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować