Ryba po liońsku zapiekana z ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastaw piekarnik na 190° C.
2.Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę pokrojonej w kostkę ryby, potem warstwę cebuli i na tym w kilku miejscach połóż masło. Powtórz warstwy jeszcze raz, kończąc warstwą ryby z masłem na wierzchu.
3.Zalej wszystko bulionem, posyp startym serem i zapiekaj przez 20–25 minut.
4.Podawaj danie rozdrobnione albo w postaci purée.
5.WSKAZÓWKA
Choć dorsz ma bardzo mało ości, podczas krojenia dokładnie mu się przyjrzyj, żeby mieć pewność, że wszystkie zostały usunięte.
Starszemu dziecku lepiej podać to danie rozdrobnione niż w formie purée. Można je również przyprawić ziołami, na przykład szczyptą świeżego, suszonego albo mrożonego estragonu albo szczypiorku. Można też dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Komentarze