2 kg filletów z dorsza
Sok z cytryny
Sól lub przyprawa uniwersalna
Pieprz cytrynowy lub kolorowy
Sos warzywny;
6 cebul
2 łodygi selera naciowego
6 dużych marchewek
3 pietruszki
0,5 dużego selera
¼ szklanki wina białego
4 małe listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu kolorowego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
190 gram koncentratu pomidorowego ŁOWICZ
Sok z połowy cytryny
przyprawa uniwersalna
Mielony pieprz kolorowy
Sos słodo- kwasny Tao Tao
Ryba po ,,grecku'' z sosem tao tao i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, skropić obficie cytryną, oprószyć wegetą i pieprzem cytrynowym lub kolorowym.
Odstawić na 30 minut a potem otaczać w mące i jajku. smażyć na złoty kolor, większe porcje można podpiec w piekarniku, tylko trochę aby doszły.
sos:
6 cebul pokroić w krążki i zeszklić na oleju z masłem.dodać 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę, podsmażyć i dodać starte na grub. oczkach warzywa:
6 dużych marchewek, 3 pietruszki, 0,5 dużego selera, przesmażyć, wlać 1/4 szklanki wina białego, 4 małe listki laurowe, 8 ziarenek ziela ang.,12 ziaren pieprzu kolorowego, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, dusić do miękkości.
Gdy masa zbyt sucha dodawać po trosze masła lub wina.
Pod koniec dodać 190 gram konc. pomidorowego łowicz 30%, 3 spore szczypty przyprawy uniwersalnej, pieprz kolorowy mielony do smaku, sok z 1/2 dużej cytryny, ja doprawiłam jeszcze gotowym sosem z butelki chili tao tao słodko-kwaśnym.podlewałam tak 3 razy po troszku.
muszę przyznać że ten sos dopełnił smak sosu.
Na dno półmiska nałożyć część farszu, potem ułożyć rybę i przykryć sosem.
Sos nawet na drugi dzień nie podchodził płynem.
Komentarze