Ryba po ,,Grecku'' z sosem Tao Tao i winem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

pyszniutka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na 2 pólmiski:

    2 kg filletów z dorsza
    Sok z cytryny
    Sól lub przyprawa uniwersalna
    Pieprz cytrynowy lub kolorowy
    Sos warzywny;
    6 cebul
    2 łodygi selera naciowego
    6 dużych marchewek
    3 pietruszki
    0,5 dużego selera
    ¼ szklanki wina białego
    4 małe listki laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    12 ziarenek pieprzu kolorowego
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    190 gram koncentratu pomidorowego ŁOWICZ
    Sok z połowy cytryny
    przyprawa uniwersalna
    Mielony pieprz kolorowy
    Sos słodo- kwasny Tao Tao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po ,,grecku'' z sosem tao tao i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, skropić obficie cytryną, oprószyć wegetą i pieprzem cytrynowym lub kolorowym.
    Odstawić na 30 minut a potem otaczać w mące i jajku. smażyć na złoty kolor, większe porcje można podpiec w piekarniku, tylko trochę aby doszły.
    sos:
    6 cebul pokroić w krążki i zeszklić na oleju z masłem.dodać 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę, podsmażyć i dodać starte na grub. oczkach warzywa:
    6 dużych marchewek, 3 pietruszki, 0,5 dużego selera, przesmażyć, wlać 1/4 szklanki wina białego, 4 małe listki laurowe, 8 ziarenek ziela ang.,12 ziaren pieprzu kolorowego, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, dusić do miękkości.
    Gdy masa zbyt sucha dodawać po trosze masła lub wina.
    Pod koniec dodać 190 gram konc. pomidorowego łowicz 30%, 3 spore szczypty przyprawy uniwersalnej, pieprz kolorowy mielony do smaku, sok z 1/2 dużej cytryny, ja doprawiłam jeszcze gotowym sosem z butelki chili tao tao słodko-kwaśnym.podlewałam tak 3 razy po troszku.
    muszę przyznać że ten sos dopełnił smak sosu.

    Na dno półmiska nałożyć część farszu, potem ułożyć rybę i przykryć sosem.
    Sos nawet na drugi dzień nie podchodził płynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować