Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Taka ryba jest dobra nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale też na różne rodzinne imprezy czy domówki w gronie znajomych.

Składniki:

  • 700g filetów rybnych (np. mintaj, morszczuk, dorsz, miruna)
    2marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 korzenia selera
    1 por (biała część)
    2 cebule
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    cukier
    1 liść laurowy
    olej rzepakowy do smażenia
    natka pietruszki (lub inne "zielone")
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać, osuszy, pokroić na kawałki. Oprószyć ją solą oraz pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

    Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę posiekać. Warzywa przesmażyć na oleju razem z liściem laurowym.
    Dodać 1/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu, aż płyn odparuje. Przed końcem duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.

    Rybę układać na półmisku. Przykryć duszonymi warzywami. Ozdobić natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować