Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Robię ją często na rodzinne uroczystości

Składniki:

  • 50 dag mintaja
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    1/2 małego selera
    cebula
    6 łyżek oleju
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    2 jajka
    bułka tarta
    mąka
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    kostka rosołowa

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy, skrapiamy sokiem cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące później w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na 6 łyżkach oleju około 10 minut. Po tym czasie wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości. Gdy woda wyparuje dolewamy jeszcze trochę wody, dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy koncentratem pomidorowym. Na półmisku układamy na przemian kawałki usmażonej ryby i warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy