Obowiązkowa pozycja Świąteczna , ale nie tylko :) Ryby są bardzo zdrowe , ale to wszyscy wiemy ;) Dodatek duszonych warzyw dodatkowo podnosi zdrowotne walory tej potrawy . Nic więcej nie muszę dodawać , jedzmy ryby !
Składniki:
(na ok. 6 porcji )
5 dużych marchewek
2 cebule
zielona część pora
1 selera
2 korzenie pietruszki
sól, pieprz , cukier do smaku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
600 g filetów rybnych ( używam mrożonego mintaja w kostkach )
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy . Cebulę kroimy w kostkę , pora w piórka , marchewkę , pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach . W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę , następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy często mieszając, przez około 10 minut . Następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz dolewamy wody ok. pół szklanki tak by warzywa się dusiły . Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie doprawiamy do smaku .
2.Ryby delikatnie rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem . Na rozgrzanym tłuszczu smażymy filety z obu stron , do czasu aż będą całkiem usmażone a z wierzchu rumiane . Można rybę również ugotować na parze , lub usmażyć w panierce .
W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo , warzywa , rybę i ponownie warzywa . Całość przykrywamy i odstawiamy do przegryzienia na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ) . Podajemy na ciepło lub na zimno .
Komentarze