Ryba po grecku

4.46 (149 ocen)

Obowiązkowa pozycja Świąteczna , ale nie tylko :) Ryby są bardzo zdrowe , ale to wszyscy wiemy ;) Dodatek duszonych warzyw dodatkowo podnosi zdrowotne walory tej potrawy . Nic więcej nie muszę dodawać , jedzmy ryby !

Składniki:

  • (na ok. 6 porcji )

    5 dużych marchewek

    2 cebule

    zielona część pora

    1 selera

    2 korzenie pietruszki

    sól, pieprz , cukier do smaku

    3 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego

    600 g filetów rybnych ( używam mrożonego mintaja w kostkach )

    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy . Cebulę kroimy w kostkę , pora w piórka , marchewkę , pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach . W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę , następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy często mieszając, przez około 10 minut . Następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz dolewamy wody ok. pół szklanki tak by warzywa się dusiły . Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie doprawiamy do smaku .
  • 2. Ryby delikatnie rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem . Na rozgrzanym tłuszczu smażymy filety z obu stron , do czasu aż będą całkiem usmażone a z wierzchu rumiane . Można rybę również ugotować na parze , lub usmażyć w panierce .

    W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo , warzywa , rybę i ponownie warzywa . Całość przykrywamy i odstawiamy do przegryzienia na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ) . Podajemy na ciepło lub na zimno .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować