Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 60 min

doskonała:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg filetu z ryby (u mnie panga)
    5 dużych marchwi
    1 duża pietruszka
    1 mały seler
    1 mały por
    2 cebule
    1 szklanka sosu bolońskiego
    0,5 szklanki ketchupu gęstego i pikantnego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    sól i pieprz
    cukier do smaku
    przyprawa do ryb
    3 jajka
    1 szklanka mąki do panierowania ryby
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po grecku 1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy wszystko na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Filet z ryby dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w mniejsze kawałki (według uznania). Pocięte kawałki ryby obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
  • Ryba po grecku 2. Do rondelka wlewamy dwie łyżki oleju, wsypujemy starte warzywa i wszystko dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną około 20 minut, podlewając co jakiś czas wodą aby się nie przypaliły. Następnie wlewamy sos boloński, ketchup i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko jeszcze przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  • Ryba po grecku 3. Do miseczki wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka. Kawałki przyprawionej ryby moczymy w jajku a następnie panierujemy w mące i smażymy na rumiany kolor na rozgrzanej patelni.
  • Ryba po grecku 4. Na dnie szkła żaroodpornego lub miseczki układamy kawałki usmażonej ryby, zakrywamy warstwą gorącego farszu i znów układamy rybę i pokrywamy warstwą farszu i powtarzamy to tak długo aż skończy nam się ryba. Schładzamy w lodówce. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować