Ryba po chińsku - sałatka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na tą sałatkę pochodzi od koleżanki mojej mamy, która przez wiele lat była gospodynią w jednej z parafii. Sałatka jest wyborna więc zapraszam do wypróbowania przepisu :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg płatów dorsza/morszczuka lub innej ryby o zwartym mięsie
    Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    Sos:
    1 puszka ananasa
    1 słoik papryki konserwowej
    2-3 marchewki
    4 ząbki czosnku
    7 łyżeczek octu winnego
    3 łyżeczki sosu sojowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba

Ryba po chińsku - sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.

    Cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek, smażymy w dużym rondlu na oleju, dodajemy marchew, chwilę przesmażamy i wlewamy bulion. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy około 15 minut. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.
  • 2. Ciasto:
    Jaja roztrzepujemy z mąkami. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.
  • 3. Ciepłe kawałki ryby układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy półmisek z sałatką na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować