Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.
Składniki:
dowolna ryba 500g (u mnie gładzica)
suszone pomidory z oliwą ½ słoika
czosnek 4-5 ząbków
sól
pieprz czarny ziarnisty
zioła prowansalskie
Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku.
Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami. Zawijamy folię i grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut.
Komentarze