Ryba grillowana w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych ości. Folię aluminiową tniemy na kawałki o dł. ok.30 cm. Porcję ryby układamy na folii, posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i lubczykiem. Na tak przygotowanej rybie kładziemy kilka plasterków pora, ok. 3 plasterków czosnku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na to układamy kolejną porcję ryby i również obkładamy porem, czosnkiem i posypujemy szczypiorkiem. Na wierzchu skrapiamy odrobiną oleju lub oliwy. Tak przygotowaną porcję zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy na grillu ok. 25 minut od czasu do czasu obracając.
Taka rybka świetnie smakuje z warzywnymi szaszłykami, które możemy zrobić według naszych upodobań oraz z sosami.
Komentarze