Ryba faszerowana w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrałam parę marchewek, pietruszek,selera i pora.
Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania.
Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam wszystko około godziny.
Po ugotowaniu wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę.
Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku)
zmieliłam przez maszynkę.
2.Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam.
Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki,
parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki.
Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
3.i włożyłam do...i tutaj napomknę ,że ile głów tyle pomysłów...
do rękawa uciskowego z bandaża,ponieważ czym ściślej tym ryba będzie się lepiej kroić.
4.Tak uformowany rulon wlożyłam do uprzednio wcześniej
przygotowanego wywaru i gotowałam około godziny.
5.Po ugotowaniu i wyjęciu ryby rozpuściłam żelatynę
(w moim przypadku na 2 litry wywaru zużyłam jedno opakowanie).
Masę rybną pokroiłam w plasterki, które nim zalałam.
Możecie udekorować i dodać do galaretki dowolne składniki
np.jajko,groszek w zależności od smaków.
Rybka najlepiej smakuje z chrzanem.
Spróbujcie! Polecam!
Komentarze