Inna wersja „Ryby po grecku“, odbiega od tradycyjnego przepisu, który znacie, mi bardzo przypadła do gustu taka jej warzywna odmiana, idealna na codzienny obiad:)
60 min
Składniki:
marchew [5 szt.] (średniej wielkości)
por [1 szt.]
seler [0.5 szt.]
czosnek [3 ząbki]
pietruszka [1 szt.]
cebula [2 szt.]
papryka czerwona [1 szt.] (nie za duża)
koncentrat pomidorowy [1 op.]
keczup [3 łyżki]
bulion [2 kostki]
ziele angielskie
pieprz
sól
mąka [0.5 szklanki] (do smażenia)
ryby słodkowodne [1 kg] (filet z pangi, mintaja lub dorsza)
musztarda [4 łyżki] (sarepska)
liście laurowe [1 szt.]
Ryba (nie) po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawić filety rybne marynatą do ryb lub solą z pieprzem, odstawić do lodówki.
2.Marchewkę i selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w piórka. Pora w krążki, a paprykę w drobną kostkę. Czosnek w kosteczkę.
Podsmażyć wszystkie warzywa w dużym garnku. Smażyć przez 10 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smażyć jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.
3.Gdy warzywa będą już miękkawe, doprawić je do smaku pieprzem i dwiema szklankami bulionu (lub 1,5 szklanki, ciężko powiedzieć ile wyjdzie wam warzyw), a najlepiej warzywnym. Uważać z solą, lepiej teraz jej nie dodawać, tylko na samym końcu, możliwe, że już nie będzie potrzebna po odparowaniu bulionu.
4.W międzyczasie oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni (nie obierać filetów ze skóry, bo prawdopodobnie będą rozpadać się na patelni).
Dusić warzywa jakieś 30 minut, lub dłużej, do częściowego odparowania bulionu i do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potrawa ma mieć gęstą konsystencję.
5.Rybę podawać przykrytą sosem. Ja przełożyłam danie do dużej salaterki i układałam warstwami, najpierw warzywa, potem ryba, znowu warzywa itd. Po kilku godzinach w lodówce warstwy świetnie przejdą się smakiem. Można ją spożywać na ciepło lub na zimno (na zimno najlepsza).
Komentarze