Ryba (nie) po grecku

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Inna wersja „Ryby po grecku“, odbiega od tradycyjnego przepisu, który znacie, mi bardzo przypadła do gustu taka jej warzywna odmiana, idealna na codzienny obiad:)

  • 60 min

Składniki:

  • marchew [5 szt.] (średniej wielkości)
    por [1 szt.]
    seler [0.5 szt.]
    czosnek [3 ząbki]
    pietruszka [1 szt.]
    cebula [2 szt.]
    papryka czerwona [1 szt.] (nie za duża)
    koncentrat pomidorowy [1 op.]
    keczup [3 łyżki]
    bulion [2 kostki]
    ziele angielskie
    pieprz
    sól
    mąka [0.5 szklanki] (do smażenia)
    ryby słodkowodne [1 kg] (filet z pangi, mintaja lub dorsza)
    musztarda [4 łyżki] (sarepska)
    liście laurowe [1 szt.]
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Ryba

Ryba (nie) po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawić filety rybne marynatą do ryb lub solą z pieprzem, odstawić do lodówki.
  • 2. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w piórka. Pora w krążki, a paprykę w drobną kostkę. Czosnek w kosteczkę.

    Podsmażyć wszystkie warzywa w dużym garnku. Smażyć przez 10 minut.

    Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smażyć jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.
  • ryba (nie) po grecku 3. Gdy warzywa będą już miękkawe, doprawić je do smaku pieprzem i dwiema szklankami bulionu (lub 1,5 szklanki, ciężko powiedzieć ile wyjdzie wam warzyw), a najlepiej warzywnym. Uważać z solą, lepiej teraz jej nie dodawać, tylko na samym końcu, możliwe, że już nie będzie potrzebna po odparowaniu bulionu.
  • 4. W międzyczasie oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni (nie obierać filetów ze skóry, bo prawdopodobnie będą rozpadać się na patelni).

    Dusić warzywa jakieś 30 minut, lub dłużej, do częściowego odparowania bulionu i do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potrawa ma mieć gęstą konsystencję.
  • 5. Rybę podawać przykrytą sosem. Ja przełożyłam danie do dużej salaterki i układałam warstwami, najpierw warzywa, potem ryba, znowu warzywa itd. Po kilku godzinach w lodówce warstwy świetnie przejdą się smakiem. Można ją spożywać na ciepło lub na zimno (na zimno najlepsza).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować