Ryba na jarzynach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosto i oryginalnie ze smakiem tradycji.........

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z tilapii
    pieprz czarny cytrynowy
    przyprawa do ryby

    Panierka:
    5 dag bułki tartej
    5 dag orzechów mielonych włoskich
    5 dag sezamu
    mąka pszenna
    3 jajka
    olej do smażenia

    Sos jarzynowy:
    1 duża cebula
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki żółtej
    1 mała cukinia
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    szczypta tymianku
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny mielony
    olej do duszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba na jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażam osączam z nadmiaru wody na reczniku papierowym nacieram przyprawą do ryby i pieprzem cytrynowym odstawiam na pół godziny. Bułkę tartą mieszam z ziarnami sezamu oraz zmielonymi orzechami.Jajko roztrzepuję w misce,rybę obtaczam najpierw w mące pszennej a następnie w jaku i panieruję w bułce z dodatkami.Smażę na rozgrzanym oleju na patelni,usmażoną odkładam na talerz.
  • 2. Sos: Warzywa myję cebulę obieram ,kroję wszystko w kostkę.Do rondelka wlewam 2-3 łyżki oleju wrzucam cebulę i duszę pod przykryciem 5 minut.Po tym czasie dodaję paprykę i cukinię i dusze kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną ale będą jędrne,dokładam koncentrat i doprawiam do smaku pieprzem oraz solą ,wsypuję szczypte tymianku do smaku.
  • 3. Usmażoną rybe układam na owalnym półmisku obkładam dookoła jarzynka i podaje.Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować