Ruskie muszle

4.5 (168 ocen)

  • 45 min

Bardzo lubię pierogi ruskie. Trzeba jednak przyznać, że z pierogami jest troszkę zabawy, a przy dwójce maluchów w domu, po prostu szkoda czasu na lepienie pierogów, więc farszem do pierogów ruskich postanowiłam wypełnić muszle makaronowe.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 dag białego sera
    4-5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (lub takie co zostały z poprzedniego dnia)
    1 cebula
    1 kiełbaska śląska (niekoniecznie)
    2 łyżki oleju
    do polania: cebula zrumieniona na boczku wędzonym
    makaron muszle po 5-7 na osobę
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ser

Ruskie muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cedzimy i przelewamy zimną wodą.
  • 2. Przestudzone ziemniaki obieramy i mielimy razem z serem. Dodajemy do tego kiełbaskę podduszoną na cebulce i oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Farsz nakładamy do muszelek. Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Polewamy stopionym boczkiem z cebulką, ale nie jest to konieczne, bez tego i tak muszle będą smakowały, a nie będą takie kaloryczne. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 20-30 min. w temp. 150 stopni. Podajemy z dowolną surówką (u nas dziś była marchewka z jabłkiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować