Ruskie cannelloni eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmodyfikowany przepis Pawła Lorocha.
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Zimne ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę.
2.Cebule pokroić w grubszą kostkę.Boczek pokroić w kostkę.Na patelni roztopić 1 łyżkę smalcu,dodać połowę pokrojonego boczku i smażyć chwilę.Do boczku dodać połowę pokrojonej cebuli,dalej smażyć,aż cebula i boczek się zrumienią,przestudzić i dodać do ziemniaków z serem.
3.Makaron cannelloni ugotować na pół miękko w osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą.
4.Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu,dodać resztę boczku i przesmażyć.Do boczku dodać resztę cebuli i smażyć aż boczek z cebulą się zrumienią.
5.Masę doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Każdą rurkę nadziewać ruskim farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.Na wierzch wyłożyć boczek z cebulką razem z tłuszczem i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!
Komentarze