Rozpocznijcie dyniowy sezon przygotowując te bardzo smaczne babeczki. Można przygotować je na słono lub słodko. W małej lub dużej wersji.
0 (0 ocen)
Porady
Można wykonać dużą wersję , użyjcie średniej formy na babkę z kominem, wysmarowanej oliwą z oliwek i wysypanej mąką (ciasto powinno sięgać do połowy formy), pozostawicie do wyrośnięcia przez 30 min i pieczcie przez ok 60 min. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego. Ja przygotować pure z dyni: Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na pure. Jeli chcecie zrobić wersję na słodką do ciasta dodać 1/2 szklanki cukru.
Komentarze