Rustykalna tarta z dynią

0 (0 ocen)

To rewelacyjne połączenie smaków i kolorów. Idealny obiad dla miłośników tart, ale nie tylko! Można nadać jej prostokątny kształt i serwować jako pyszną przystawkę.Dodatek kurkumy dodatkowo nadaje daniu jesiennych, złocistych barw.POLECAM!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1- 2 łyżki wody,
    • ok 1/2 łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka tymianku,
    • 130 gram masła,
    • ¾ łyżeczki kurkumy,
    • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    • 1 małe jajko,
    • ok 80 gram sera żółtego,
    • 300 gram dyni (po obraniu)
    • ok 200 gram kiełbasy,
    • 8 oliwek czarnych,
    • 6 pomidorków koktajlowych,
    • kilka kostek sera feta,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • 1/3 czerwonej cebuli,
    • oliwa,
    • tymianek
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta,
    • majeranek do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rustykalna tarta z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia przed pieczeniem 1. NADZIENIE:
    Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy ją oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy i delikatnie studzimy.
  • przysmażanie kiełbasy 2. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy. Oliwki przekrawamy na 2-3 części każdą. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem.
  • składniki ciasta 3. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • gotowe ciasto 4. Gotowe schładzamy około 40 minut.
  • nakładanie nadzienia 5. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy naprzemiennie składniki nadzienia: podpieczoną dynię, przysmażoną kiełbasę, pokrojony ser, oliwki, pomidorki, pietruszkę i cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  • przed pieczeniem 6. Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je delikatnie majerankiem. Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i porcjujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować