Rustykalna tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki:

  • ciasto :
    225 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
    1 szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    140 g zimnego masła

    nadzienie :
    5 gruszek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Rustykalna tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w misie robota z nożami do siekania.
    Wszystko połączyć, potem wyjąć z misy i szybko zagnieść ciasto.
    Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
  • 2. Gruszki obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
    Wymieszać w mące i cynamonie.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na duży placek, na środku ułożyć cząstki gruszek ale tak aby zostawić trochę ciasta do założenia.
    Posypać cukrem i wystające części ciasta założyć dookoła tak aby zachodziły na część gruszek.
    Tak przygotowaną tartę przełożyć na blachę do pieczenia.
    Tartę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Upieczoną wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować