Rustykalna tarta z gruszkami

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prymitywna tarta, wyjątkowo krucha, delikatna i prosta w wykonaniu. Szczerze polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 i 1/4 szklanki mąki
    125 g zimnego masła (pokrojonego w małą kostkę)
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    4 łyżki lodowatej wody

    Nadzienie:
    3 duże gruszki
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Rustykalna tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, spłaszczamy i umieszczamy w lodówce na godzinę.
    Gruszki obieramy, każdą kroimy na 10 podłużnych części, posypujemy cukrem, cynamonem następnie mieszamy.
    Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy okrągły placek o szerokości 30 cm. W środek ciasta układamy gruszki, pozostawiając 5 cm wolnego marginesu. Zawijamy brzeg ciasta na gruszki następnie smarujemy go rozbełtanym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
    SMACZNEGO.

Porady

Tartę możemy upiec z jabłkami czy ze śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować