Rurki kakaowe z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie ciasteczka na deser to spełnienie kulinarnych marzeń.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki margaryny
    ¾ szklanki gęstej śmietany
    Szczypta soli
    Łyżeczka kakao
    Składniki masy:
    Kostka masła
    4 żółtka
    Około ¾ szklanki cukru
    Pół szklanki mielonych orzechów włoskich
    ¼ likieru migdałowego

Rurki kakaowe z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Oderwij 1/3 ciasta i połącz z kakaem. Oba rodzaje ciasta rozwałkuj. Z ciasta jasnego potnij paski o szerokości około 1,5 cm i owiń nimi foremki na rurki.. A z ciasta kakaowego cienkie paseczki około 0,5 cm i dołóż do jasnych foremek, tak aby zachodziły na brzegi tworząc spiralny wzór. Rurki piecz około 20 minut w temp. 180-170 stopni.
  • 2. Żółtka utrzyj na parze z cukrem. Gdy zgęstnieją odstaw do przestudzenia. Następnie masło utrzyj dodając masę żółtkową, likier oraz orzechy. Masą napełnij rurki. Schłodź w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy