Rurki francuskie z kremem orzechowo-rumowym

0 (0 ocen)

Kruche rurki wypełnione kremem orzechowym z delikatnym posmakiem rumu. Rurki upiekłam z gotowego ciasta francuskiego, bo tak jest szybciej i łatwiej.

Składniki:

  • Na ok. 30 rurek:
    3 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g każdy blat)
    1 roztrzepane jajko do smarowania rurek
    3 łyżki brązowego cukru

    Krem:
    1 op. budyniu śmietankowego w proszku
    400 ml mleka
    5 łyżek cukru
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki białego rumu
    150 g bardzo miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Rurki

Rurki francuskie z kremem orzechowo-rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki z ciasta francuskiego 1. Blaty ciasta francuskiego rozwinąć, wzdłuż dłuższego boku wycinać paski o szerokości ok. 1 cm. Nawijać na metalową foremkę o kształcie rurki, końcówki foremki zostawić na ok. 3 mm wolne, by po pieczeniu łatwiej było ściągać rurki. Nawinięte rurki układać na blaszce w odstępach, każdą smarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem, piec w 190 st. C przez 15 minut. Poczekać aż ostygną wtedy ściągnąć z foremek.
  • 2. Krem: na mleku ugotwać budyń z cukrem, schłodzić. Orzechy zalać rumem i odstawić na 1 godzinę. Zimny budyń rozetrzeć mikserem na gładko, podczas ucierania dodawać po 1 łyżce miękkiego masła aż do całkowitego wmieszania. Na sam koniec dodać orzechy z rumem.
  • Rurki napełnione kremem 3. Krem przekładać do szprycy z dosyć szeroką końcówką, krem wciskać ostrożnie do rurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować