Rurki francuskie z kremem orzechowo-rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty ciasta francuskiego rozwinąć, wzdłuż dłuższego boku wycinać paski o szerokości ok. 1 cm. Nawijać na metalową foremkę o kształcie rurki, końcówki foremki zostawić na ok. 3 mm wolne, by po pieczeniu łatwiej było ściągać rurki. Nawinięte rurki układać na blaszce w odstępach, każdą smarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem, piec w 190 st. C przez 15 minut. Poczekać aż ostygną wtedy ściągnąć z foremek.
2.Krem: na mleku ugotwać budyń z cukrem, schłodzić. Orzechy zalać rumem i odstawić na 1 godzinę. Zimny budyń rozetrzeć mikserem na gładko, podczas ucierania dodawać po 1 łyżce miękkiego masła aż do całkowitego wmieszania. Na sam koniec dodać orzechy z rumem.
3.Krem przekładać do szprycy z dosyć szeroką końcówką, krem wciskać ostrożnie do rurek.
Komentarze