Rurki z kremem kakaowym

0 (0 ocen)

Małe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem bardzo kakaowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    470 g mąki pszennej
    250 g margaryny maślanej
    200 g gęstej śmietany 18%
    Cukier do obtoczenia
    Krem:
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Rurki

Rurki z kremem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie miksera mieszamy mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki wysmarowane masłem od szerszej strony. Rurki obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut.
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy ja w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dosypujemy kakao oraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia. Gotowym kremem napełniamy rurki za pomocą szprycy cukierniczej. Rurki trzymamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować