Rurki z kremem waniliowym

5 (198 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne rurki nadziane kremem budyniowym.W sam raz do niedzielnej kawy i jako podwieczorek dla najmłodszych.Pycha!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 kostka masła(schłodzonego)
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    Krem budyniowy:
    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    5 kopiatych łyżek cukru
    1 kostka masła
    cukier puder do potrzepania rurek
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Rurki

Rurki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać,zetrzeć masło na grubych oczkach tarki,dolewać stopniowo schłodzoną śmietanę,dodać cukier waniliowy,zagnieść gładkie ciasto.Włożyć na 4 godz. do lodówki.Następnie wałkować cienkie ciasto na podsypanej mąką stolnicy ,kroić na paski szerokości 2 cm i nawijać na metalowe rurki.Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez ok.15-20 min.na złoty kolor.Gorące ściągać z foremek,wystudzić.
    Masa:Zagotować 1 i 1/2 szkl.mleka z cukrami.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepać żółtka i proszek budyniowy.Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń ciągle mieszając.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.Gotowym kremem nadziewać rurki za pomocą szprycy.Potrzepać cukrem pudrem.

Porady

Rurki najsmaczniejsze są na drugi dzień ,gdy przejdą kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować