Rubinowe papardelle z fetą i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotujcie w garnku barszcz i ugotujcie w nim makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (w tym przypadku – 3 minuty).
2. Odcedźcie makaron na durszlaku, a jeśli chcecie zachować barszcz, wyciągnijcie makaron z garnka łyżką cedzakową i szczypcami do makaronu, i przełóżcie go do durszlaka, by nieco odciekł i przestygł.
3. W misce delikatnie wymieszajcie dłońmi makaron z botwinką i odrobiną oliwy. Makaron może być jeszcze nieco ciepły, ale nie za gorący, tak by liście nie przywiędły. Oliwa zapobiegnie sklejaniu się makaronu.
4. Rozłóżcie na dużym talerzu makaron z botwinką, a na wierzchu rozsypcie pokruszoną fetę.
5. Całość skropcie oliwą i octem balsamicznym, oraz posypcie świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze