Rubinowe papardelle z fetą i botwinką

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Soczyście rubinowy makaron, śnieżnobiała feta i zielone liście botwinki w jednej sałatce. Te kolory i smaki doskonale do siebie pasują.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:


  • - świeże papardelle: 250 gramów
    - feta: 150 gramów
    - botwina: 100 gramów
    - barszcz czerwony: 1 litr
    - pieprz: 2 szczypty
    - oliwa extra vergine: 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Rubinowe papardelle z fetą i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagotujcie w garnku barszcz i ugotujcie w nim makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (w tym przypadku – 3 minuty).

    2. Odcedźcie makaron na durszlaku, a jeśli chcecie zachować barszcz, wyciągnijcie makaron z garnka łyżką cedzakową i szczypcami do makaronu, i przełóżcie go do durszlaka, by nieco odciekł i przestygł.

    3. W misce delikatnie wymieszajcie dłońmi makaron z botwinką i odrobiną oliwy. Makaron może być jeszcze nieco ciepły, ale nie za gorący, tak by liście nie przywiędły. Oliwa zapobiegnie sklejaniu się makaronu.

    4. Rozłóżcie na dużym talerzu makaron z botwinką, a na wierzchu rozsypcie pokruszoną fetę.

    5. Całość skropcie oliwą i octem balsamicznym, oraz posypcie świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować