Rumowy wafel

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna przekąska na długie spacery

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 wafel
    ½ szklanki mleka
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki kakao
    ½ szklanki rodzynek
    ½ szklanki pokrojonych orzechów
    10 dkg pokrojonych suszonych śliwek
    Olejek rumowy

Rumowy wafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować : ½ szklanki mleka, margarynę oraz szklankę cukru- ostudzić. Dodać mleko w proszku, kakao, bakalie olejek oraz 2 pokruszone wafle- wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta dlatego ilość dodanych wafli zależy od ich wielkości. Jeżeli jest zbyt rzadka można dodać więcej wafelków. Gotową masę przekładamy na 1 wafla i przykrywamy drugim. Wafla obciążamy na przykład książką, aby się dobrze skleił. Po 30 min. zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Do wafla zamiast olejku rumowego możemy dodać prawdziwego rumu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy