Małe słodkości, które mogą być miłym upominkiem światecznym dla najbliższych
Składniki:
20 sztuk moreli suszonych (ważne, żeby były elastyczne i mięsiste)
70-80 g gotowej masy marcepanowej (może być chlebek marcepanowy)
80-100 ml rumu
1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
suszone śliwki, orzechy laskowe, duże rodzynki – jeśli zostanie jeszcze polewa czekoladowa
Rumowe morele nadziewane marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele naciąć ostrym nożem tak, aby powstała kieszonka do nadziewania. Zalać je rumem i pozostawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie osączyć (rum, który nie zostanie wchłonięty przez owoce zlewam do słoiczka i przy najbliższej okazji dodaję do lukru).
2.Masę marcepanową podzielić na kawałki takiej wielkości, aby zmieściły się w kieszonkach moreli. Nadziewać owoce i modelować je palcami, żeby nie były płaskie.
3.Polewę czekoladową wyjąć z foliowej torebki, umieścić w miseczce i stopić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być gorąca, byleby się tylko dobrze stopiła. Morele pojedynczo moczyć w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Kiedy czekolada na nich stężeje, ponownie zamaczać – polewa na owocach będzie grubsza.
4.Jeśli pozostanie nam jeszcze polewa, można ją wykorzystać do pokrycia śliwek suszonych lub drobniejszych bakalii.
5.Morele są pyszne na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki nawzajem się przenikną.
Komentarze