Rwana wędzona golonka z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wędzona golonka długo gotowana podana z kaszą i zaskakującym w smaku sosem malinowo-pomidorowym poleca się na obiad :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 wędzona golonka (około 1,5 kg )
    2 marchewki
    1 por
    2 ząbki czosnku
    2 suszone grzyby
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    Sos:
    1 szklanka malin
    1 dość spory pomidor
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Rwana wędzona golonka z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną na pół marchewkę, pora, czosnek i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe.

    Golonkę zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin, aż do momentu kiedy golonka zmięknie.

    Pomidora kroimy w kostkę przekładamy do rondelka dodajemy maliny i dusimy na nie dużym ogniu około 15-20 minut.

    Pomidora z malinami przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy do sosu ocet balsamiczny i przyprawy do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu 5 minut – dodajemy masło i doprawiamy sos raz jeszcze (jeśli jest taka potrzeba ).

    Ugotowaną do miękkości golonkę wyjmujemy z garnka i za pomocą dwóch widelców rwiemy na włókna.

    Golonkę podajemy z ulubioną kaszą ( u nas owsianą ) i sosem malinowym, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować