Rozpływające się kotleciki z tuńczyka

4.5 (165 ocen)

  • 20 min

Ciekawa i przepyszna alternatywa dla zwykłych mielonych. Idealne dla znudzonych, dla poszczących, dla dzieci i sportowców potrzebujących dużej ilości białka. Uwaga! Rozpływają się w ustach:)

  • 20 min

Składniki:

  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
    kukurydza z puszki
    zielone oliwki
    szczypiorek
    jajko
    majonez
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Rozpływające się kotleciki z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uformowane kotleciki 1. Do miski wrzuć dwie puszki tuńczyka i rozdrobnij go widelcem na mniejsze kawałki. Dodaj 3 duże łyżki kukurydzy, kilka drobno posiekanych zielonych oliwek i posiekany szczypiorek. Jeśli nie musisz liczyć kalorii, możesz dodać dużą łyżkę majonezu. Wbij jedno jajko, posól, dobrze popieprz i dokładnie, najlepiej ręką, wymieszaj całą masę. Jeśli jest zbyt zwarta, dodaj wody.
  • usmażone kotleciki 2. Przygotuj talerz z bułką tartą i patelnię z olejem. Z masy formuj malutkie kotleciki, obtaczaj je w bułce i natychmiast wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Obsmażaj krótko z obu stron.

Porady

Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub keczupu. Podawaj je z chlebkiem lub ryżem. Jeśli zrobisz je naprawdę malutkie, możesz podać je także jako przekąska na imprezie - świetnie smakują również na zimno!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować