1.Z mleka, cukru, jajek i mąki ugotować budyń, ostudzić. Następnie masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę. Mozna dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, ale tylko do części którą przełożymy tort.
Wszystkie warstwy tortu nasączyć ponczem i przełożyć niegrubą warstwą masy. Odłożyć na bok mniej więcej 1/4 masy do posmarowania zamku.
Z tortu przełożonego z masą, odciąć nożem 1/3 ciasta i położyć na górze tortu.
Masę zafarbować czerwonym barwnikiem na różowo. Zamek obłożyć warstwą masy i wstawić na 30 min do lodówki, aby masa stężała.
Czekoladowym pisakiem spożywczym namalować cegły na ścianach, z czekolady wyciąć drzwi. Okna można zrobić z kupionych ażurków czekoladowych Dr. Oetkera, którym odcięłam końcówki.
Wieżyczki zrobiłam z rożków do lodów, które posmarowałam masą i obtoczyłam w kolorowym kokosie. Rożki ułożyłam na brzegach tortu a resztę udekorowałam według własnego uznania, dodałam jeszcze czekoladowe kuleczki oraz postacie księcia i księżniczki.
Porady
Do dekoracji tortu można użyć masy plastycznej , ja pokryłam tort masą.
Komentarze