Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sos

4.5 (154 ocen)

Pstrąg

Składniki:

  • 1 duży różowy pstrąg
    4 plasterki cytryny
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    4 dkg masła
    Przyprawa do ryb

    Sos:
    ½ szklanki śmietany 18%
    2 łyżki chrzanu
    2 łyżki majonezu
    1 kwaśne jabłko
    Cukier, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Różowy pstrąg pieczony w folii z chrzanowo – jabłkowym sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga wyfiletować, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku cytryny, pozostałe 4 posypać pietruszką. Na filety z pietruszką, położyć te z cytryną. Folię aluminiową natłuścić masłem. Pozostałe masło położyć na każdym pstrągu. Pstrągi zawinąć w folię i piec w piekarniku około 20 minut.
    W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.
    Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .

    PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.
    Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego pstrąga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować