Różowe jajka po szkocku

0 (0 ocen)

  • 24 godz.

Ciekawy pomysł na danie z jajek i mięsa mielonego.

  • 24 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 sztuki:

    -1/2 kg mięsa mielonego
    -5 jajek
    -szczypta soli i pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
    -1 kostka czosnku-przyprawa
    -olej do smażenia
    -1/2 szklanki mąki
    -bułka tarta do obtoczenia
    -wywar z buraków lub ugotowany domowy barszcz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Różowe jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 Jajka gotujemy dobę wcześniej na twardo i kiedy ostygną obieramy ze skorupki. Następnie umieszczamy je w słoiku wypełnionym barszczem (może być to również pojemnik do przechowywania żywności). Jajka muszą w całości zanurzyć się w wywarze. Tak przygotowane jajka umieszczamy na dobę w lodówce, aż do czasu gdy zabarwią się na różowo. Gdy są już gotowe zajmujemy się mięsem mielonym. Do mięsa wbijamy jedno jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawiamy wedle uznania-ja dodaję majeranek, czosnek w kostce oraz sól i pieprz. Czosnek możemy rozdrobnić tłuczkiem do mięsa. Następnie przygotowanym mięsem, obtaczamy każde ugotowane jajko-minimum na grubość 1 cm. Tak przygotowane jajka obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na patelni w oleju. I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować