Różowa zebra z oranżadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem. Wsypać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem, na mniejszych obrotach. Wlać porcjami olej, aromat i oranżadę, dalej miksować na małych obrotach. Gdy składniki połączą się podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszać na jednolite masy. Na środek tortownicy (26cm) wlewać na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania.. Piec w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 1h. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Porady
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jeżeli kolor różowego ciasta wychodzi zbyt jasny można dodać troszkę czerwonego barwnika w proszku lub soku z buraka.
Komentarze