Różowa zebra z oranżadą

4.48 (166 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciasto mojej siostrzenicy

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1½ szklanki cukru
    2½ szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    ¾ szklanki białej oranżady
    1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
    3 łyżki kisielu wiśniowego
    3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różowa zebra z oranżadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem. Wsypać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem, na mniejszych obrotach. Wlać porcjami olej, aromat i oranżadę, dalej miksować na małych obrotach. Gdy składniki połączą się podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszać na jednolite masy. Na środek tortownicy (26cm) wlewać na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania.. Piec w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 1h. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Porady

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jeżeli kolor różowego ciasta wychodzi zbyt jasny można dodać troszkę czerwonego barwnika w proszku lub soku z buraka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować