Rozmarynowy kurczak z grillowanymi warzywami i sosem szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam zdrowo gotować dla rodziny i przyjaciół. Przesyłam przepis na pyszne danie pełne smaków i kolorów. Jest to idealne połączenie na wiosenny niedzielny obiad, które warto wypróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • Kurczak:
    4 ćwiartki z kurczaka
    1 sparzona i wyszorowana cytryna
    2 łyżeczki rozmarynu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    Sos:
    300 ml śmietanki 30%
    200g suszonych pomidorów
    pół cebuli
    100g świeżego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    łyżeczka oliwy
    sól

    Warzywa:
    1 duża papryka
    2 średnie pomidory
    1 mała cukinia
    1 czerwona cebula
    oliwa z oliwek
    łyżka soku z cytryny
    garść świeżych listków bazylii (opcjonalnie)
    ser feta do pokruszenia na wierzch
    sól



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Rozmarynowy kurczak z grillowanymi warzywami i sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Cytrynę kroimy na dowolne kawałki. Ćwiartki z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę. Układamy kurczaka. Na wierzch wysypujemy kawałki cytryny. Pieczemy przez 50 minut pod przykryciem a następnie kolejne 10 minut bez przykrycia ( do zarumienienia).
  • 2. Podczas gdy kurczak się piecze przygotowujemy pozostałe części dania.
  • 3. Przygotowujemy sos. Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno siekamy. Szpinak myjemy i odrywamy twarde ogonki. Cebulę smażymy na oliwie z czosnkiem aż będzie szklista. Wrzucamy suszone pomidory. Krótko przesmażamy. Wlewamy śmietankę. I pozostawiamy na ogniu aż odparuje i utworzy gęsty sos. Na końcu wrzucamy szpinak. Gdy "zwiędnie" sos jest gotowy.
  • 4. W czasie gdy sos odparowuje przygotujemy warzywa.
  • 5. Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w grube plastry, cukinie w talarki, paprykę w kwadraty a czerwoną cebulę w ósmeki. Na patelni grillowej rozgrzewamy pół łyżki oliwy z oliwek i grillujemy warzywa po 3 minuty z każdej strony. Gotowe warzywa przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli używamy bazylii siekamy ją i dodajemy do składników. Mieszamy.
    Sałatkę podajemy posypaną pokruszonym serem feta.
  • 6. Nasze danie jest gotowe.
    Smacznego !

Porady

Sos podany w przepisie można połączyć z ugotowanym makaronem penne. Stworzy on wtedy oddzielne znakomite danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować