z przepisu wychodzi 96 malutkich rożków, które są pyszne, kruchutkie w sam raz na jeden kęs...
Składniki:
100 ml letniego mleka
5 dag drożdży
5 łyżek cukru
30 dag mąki
3 żółtka
15 dag masła
konfitura na nadzienie (u mnie był to domowy dżem truskawkowy i konfitura z dzikiej róży)
cukier do obtaczania rogalików
Rożki babci rózi.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły,
2. następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki),
3.zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie (ja wstawiałam swoje do lodówki, jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)
4.Ciasto wyjmujemy z wody, na posypany mąka stół, dzielimy na 12 części.
5.Z każdej częsci wałkujemy okrągłe placki o 2-3 mm grubości, każdy krążek tniemy na 8 trójkątów.
Na szerszym końcu każdego trójkąta kładziemy pół łyżeczki nadzienia,
6. zwijamy, szczelnie ścisnąć rogi, pieczemy na złoto w temp. 175st. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, maczmy górną część w białku i w cukrze...
Komentarze